J O U R N A L I S T  |  F I L M M A K E R           proven content
Als je wilt dat het beweegt, moet je het in gang zetten.Pagina bijgewerkt op 29 augustus 2022

 

   (Gelukkig hadden we de foto's nog)
   Zie onderaan voor bestelinformatie

  Tientallen jaren hadden de dia’s en negatieven in een doos gelegen en het had weinig gescheeld of de duizenden opnamen waren ongezien bij het vuilnis gezet. Net op tijd ontdekte ik dat er foto’s bij zaten die ik had gemaakt in mijn tijd bij Radio Veronica. Na een expositie in Museum RockArt in 2009 en het in 2016 geopende 192 Museum is er nu het boek Hoe de wal het schip keerde – Beelden uit de turbulente jaren 1970-1974, met een nieuwe selectie van meer dan 300 opnamen waarvan het merendeel niet eerder is gepubliceerd.


  Hoogtepunten in elf hoofdstukken

  Hoogtepunten uit die periode heb ik samengevat in elf hoofdstukken die elk beginnen met een inleiding waarna de foto's het verhaal vertellen. Het is mijn persoonlijke verhaal over die turbulente tijd waarin ik de lezer opnieuw laat kennismaken met de DJ's, de technici en de mensen aan boord, en verslag doe van die Flight-in-stunt naar New York, de politieke verwikkelingen, de vrouwen en vriendinnen, de stranding en de ledenwerving.

   

  Lex Harding was spontaan bereid een voorwoord te schrijven. Niet dat hij zelf zoveel op heeft met het verleden, maar hij juicht het ophalen van herinneringen aan die tijd wel van harte toe. 'Goed dat de foto’s bewaard zijn gebleven' vond ook Tineke, verrast als ze was haar favoriete foto op de fiets met Billy Preston en die met Rocco Granata in het boek terug te zien.


  De hete adem van de politiek

  Bijna was Radio Veronica in 1973 een stille dood gestorven. Bij de stranding van het schip werden het Nederlandse radiopubliek én de Veronica-medewerkers pas echt met de neus op de feiten gedrukt: opeens voelde iedereen de hete adem van de politiek in zijn nek. Niemand zal die 18e april van dat jaar ooit vergeten. Het vlottrekken van het schip op de ochtend van de hoorzitting in de Tweede Kamer én de massale demonstratie op het Binnenhof vormden het momentum, als een deus ex machina, waarop de wal het schip keerde. Dit was het signaal alles op alles te zetten om Radio Veronica een voortbestaan op het vasteland te bezorgen. In het boek beleef je het allemaal opnieuw. De rest is geschiedenis.

  Het boek is vormgegeven door Erwin Noordanus.